Wat te doen met je kerstboom

Datum: 24 december 2019

Kerst staat voor de deur en veel Haarlemmers hebben een kerstboom in huis. Maar, waar laat u die echte kerstboom zonder kluit?

Kerstbomen inzamelactie

Net als voorgaande jaren organiseren de gemeente Haarlem en Spaarnelanden begin 2020 de kerstbomenactie. Op woensdag 8 en woensdag 15 januari 2020 - tussen 12.30 en 16.00 uur - kunnen kinderen tot en met 15 jaar op diverse locaties in Haarlem oude kerstbomen brengen. Per ingeleverde boom krijgen de kinderen € 0,40 en een lootje waarmee ze kans maken op de Superprijs van € 500,-. Naast de hoofdprijs zijn er ook cadeaubonnen te winnen.

Natuurlijk kunnen kinderen vanaf 16 jaar en volwassenen kunnen ook oude kerstbomen inleveren, graag zelfs! Zij doen echter niet mee aan de actie. Alle informatie over de actie en de inzamellocaties zijn te vinden op www.spaarnelanden.nl/kerstbomenactie.

Raamposter

Tijdens de kerstbomen inzamelactie verzamelen kinderen in Haarlem zoveel mogelijk kerstbomen. Zo verdienen zij de meeste centjes en hebben ze de meeste kans op de Superprijs. Heeft u een kerstboom staan die kinderen voor de actie mee mogen nemen? Hang dan onze poster op, zodat zij weten dat ze uw boom mee kunnen nemen. U kunt de poster downloaden en printen. Lukt dit niet? Bij onze receptie liggen A2 en A3 posters die u kunt ophalen. Download via deze link de handige raamposter.

Verzamelen bomen

Let op: verzamelde bomen mogen op last van de brandweer niet in voortuinen of op straat worden opgeslagen tot de inzameldagen. Spaarnelanden is verplicht bomen te verwijderen in voortuinen en op straat in verband met brandgevaar.

Milieuplein

Haarlemmers kunnen hun oude kerstbomen ook inleveren op het Milieuplein. Dit kan van maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot 15:30 uur, elke dinsdag van 8:00 tot 20:00 uur en elke laatste zondag van de maand van 10.30 - 16.30 uur.

Let op: Tijdens de feestdagen zijn er gewijzigde openingstijden. Op dinsdag 24 december sluit het Milieuplein om 15.30 uur en op dinsdag 31 december om 18.00 uur. Op 25 en 26 december 2019 en op 1 januari 2020 is het Milieuplein gesloten, op 2 januari is het Milieuplein weer geopend.


Duurzame tips

Wil je nog wat nuttigs met je kerstboom doen? Gebruik de takken als basis voor je composthoop. Of zet 'm achter in je tuin (je hoeft 'm niet te planten) en hang er zaden, pinda's en vogelvoer (zonder netje!) in. De dennetakken geven de vogels extra bescherming en de takken vergaan vanzelf. In het voorjaar verkruimel je de takken en die gebruik je als compost.

Wat je ook doet met je boom; leg 'm in ieder geval niet op straat of in je voortuin!