Vrijwilligers Spaarneveer in het zonnetje gezet

Datum: 04 december 2019

Eind november jl. bedankten Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid, en Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden, de vrijwilligers van het pontje voor hun inzet. 

De elektrische pont, die vaart tussen de Belgiëlaan en de Spaarnelaan in Haarlem, bestaat inmiddels zeven jaar. In de afgelopen jaren heeft de fietspont zo’n 24.000 km afgelegd. Dat is ruim de halve wereld rond. Het Spaarneveer verzorgt sinds augustus 2012 de verbinding tussen Haarlem Zuidwest en Schalkwijk. Het elektrisch pontje, voorzien van zonnepanelen, wordt bestuurd door vrijwilligers die hiervoor speciaal zijn opgeleid door Spaarnelanden. Zij staan dag in dag uit, in weer en wind voor de passagiers klaar. Op 23 november jl. bedankten Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid, en Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden, de vrijwilligers voor hun inzet. 

Robbert Berkhout, Wethouder Mobiliteit: “Het was 7 jaar geleden een hele discussie om het Spaarneveer in het leven te roepen. Inmiddels ziet iedereen in hoe waardevol het Spaarneveer met haar enthousiaste schippers is geworden voor Haarlem. Dat blijkt ook wel uit hoeveel mensen er elke dag weer graag meevaren. Zelfs de bezwaarmakers van toen varen tegenwoordig graag mee. Een groter compliment is haast niet mogelijk.”

Robert Oosting, Directeur Spaarnelanden: “De schippers van het Spaarneveer vormen een geweldig team en zijn hét voorbeeld van een vrijwilligersorganisatie. Voor mij behoren zij tot de helden van onze stad.”

 

Intensief gebruik 

Jaarlijks maken ca 300.000 mensen gebruik van het pontje. Het grote aantal passagiers dat de afgelopen zeven jaar gebruik maakte van de pont laat zien dat veel Haarlemmers het Spaarneveer hebben gevonden. De pont wordt intensief gebruikt door fietsers en wandelaars als recreatieve route. Voor scholieren is de pont een belangrijke verbinding richting school. De pont heeft sinds de start circa 300.000 vaarten gemaakt over dat deel van de Spaarne van 85 meter breed. De totaal afgelegde afstand is ongeveer 24.000 km, ruim de halve wereld rond. In zeemijlen is dat ongeveer 13.000.