Start campagne Afval scheiden werkt

Datum: 10 september 2019
Vandaag start de nieuwe campagne van ‘Wij Haarlemmers scheiden ons afval’ van de gemeente Haarlem en Spaarnelanden om nog meer Haarlemmers te motiveren hun afval te scheiden. Inwoners van Haarlem geven in twaalf korte aansprekende filmpjes tips over hoe je nog beter afval kunt scheiden. 
 
De campagne ondersteunt de Haarlemse doelstelling restafval te verminderen en grondstoffen uit afval te hergebruiken. 30.000 geschikte woningen in Haarlem hebben inmiddels een duocontainer voor papier en plastic, blik en drinkpakken. Spaarnelanden zet voor woningen zonder duocontainer tot en met 2021 extra containers per wijk neer voor papier, plastic, blik en drinkpakken en voor gft en etensresten.
 
Haarlemmers scheiden steeds beter afval
In 2017 startte de uitrol van de extra containers voor afvalscheiding. Het afvalscheidingspercentage lag in het begin van dat jaar op 38%.
Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid van gemeente Haarlem: “De inzamelingsresultaten laten zien dat Haarlemmers steeds beter hun afval scheiden. Het afvalscheidingspercentage over het eerste halfjaar van 2019 komt uit op 48%. Het afvalscheidingspercentage is daarmee 10% omhoog gegaan in twee jaar tijd, een heel mooi resultaat. Met deze campagne willen we nog meer Haarlemmers motiveren hun afval te scheiden en  geven we tips hoe afval nog beter en makkelijker te kunnen scheiden.”
 
In de campagne ‘Wij Haarlemmers scheiden ons afval, samen scheiden werkt’ zijn voorbeelden, tips en weetjes te zien over hoe afval te scheiden. Bijvoorbeeld welk afval mag in welke bak? En dat lege blikjes bij het plastic afval weggegooid mogen en deksels mogen samen met het glas in de glasbak. Ook zijn tips te zien over hoe je afval kunt scheiden als je een kleine keuken hebt. Kortom, de campagne toont hoe leuk afval scheiden is en hoe iedereen van jong tot oud eraan bij kan dragen.   
De filmpjes zijn te zien op het YouTube-kanaal van Spaarnelanden, via social media, lokale websites en de regionale tv-zender Haarlem 105.