Iepziekte in Zandvoort

Datum: 01 augustus 2019

Van mei tot september vliegen de iepspintkevers uit. De schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, wordt overgebracht door de iepspintkevers. De kever zet haar eitjes af in een verzwakte of dode boom of ander iepenhout waar de bast nog omheen zit. Gezonde bomen worden dus met rust gelaten, maar kunnen worden besmet als een boom in de omgeving wordt aangetast, bijvoorbeeld doordat de wortels contact maken.

Ook het transporteren van stukken hout, zoals openhaardhout, kan de ziekte verspreiden. Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat u het meldt, wanneer u zelf een zieke boom heeft staan in uw eigen tuin of een zieke boom in de openbare ruimte ziet. De zieke boom dient dan zo snel mogelijk verwijderd te worden. Op plekken in de openbare ruimte waar iepen worden gekapt, worden in het nieuwe plantseizoen nieuwe bomen geplant. 

Overzicht bomen met iepziekte

Op deze lijst staan de iepen die gekapt worden. Op de plekken waar iepen zijn gekapt, worden in het nieuwe plantseizoen nieuwe iepen geplant. Er komt een soort terug die bestand is tegen de iepziekte.

Een zieke iep in eigen tuin

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt dan kosteloos langs om de boom te inspecteren. Wanneer er sprake is van iepziekte meldt Spaarnelanden de boom bij de gemeente Zandvoort. Bewoners krijgen bericht van de gemeente binnen welke termijn zij de zieke boom moeten verwijderen. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep door een erkend boomverzorgingsbedrijf. Voor vragen of melding van een zieke iep kunt u contact opnemen met Spaarnelanden tel: 023 7517200. Voor het verwijderen van zieke iepen is geen kapvergunning nodig.

Hoe herkent u een zieke iep?

Een zieke iep is te herkennen aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met ÊÊn tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog 1 of 2 verdorde blaadjes aan de uiteinden, de zogenaamde vaantjes.