Inzaaien bermen met bloemzaad

Datum: 26 februari 2019

Spaarnelanden zaait in opdracht van de gemeente Haarlem dit jaar 40.000 m² bermen in met bloemzaad. Het gaat om bermen op diverse plekken in Haarlem. Het doel is om de biodiversiteit in en om de stad te vergroten en de bermen mooier te maken. De bloeiende bloemen leveren nectar aan wilde bijen, vlinders en andere insecten en het is natuurlijk een vrolijk gezicht.

Van de bermen die worden ingezaaid, verwijdert Spaarnelanden zoveel mogelijk de voedselrijke toplaag. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat onkruid in de berm niet te hard groeit en de bloemen overwoekert. Het onderliggende zandbed wordt aangevuld met zand of voedselarme grond en vervolgens ingezaaid met één, tweejarig en meerjarig bloemzaad. Het duurt een paar jaar voordat alle bloemen tot ontwikkeling komen. Om de bloemen zoveel mogelijk ieder jaar weer te laten bloeien werkt Spaarnelanden ieder jaar de grond los waardoor de aanwezige zaden weer actief worden.
 

Samenwerking Landschap Noord-Holland

Het inzaaien van de bermen is onderdeel van een groot pakket aan maatregelen om de natuur in Haarlem een flinke impuls te geven. Hier werken de gemeente Haarlem en Spaarnelanden aan in samenwerking met Landschap Noord-Holland.