Onderzoek naar eikenprocessierups Haarlem

Datum: 03 augustus 2018

In opdracht van de gemeente Haarlem voert Spaarnelanden onderzoek uit naar de aanwezigheid van de eikenprocessierups bij eiken in de openbare ruimte. Bij het aantreffen van de eikenprocessierups neemt Spaarnelanden passende maatregelen.

De eikenprocessierups kan namelijk gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen. Inwoners die een eikenboom met eikenprocessierupsen aantreffen kunnen dit melden bij de gemeente Haarlem via tel. 14 023 of op de site www.haarlem.nl/melding-doen.

Gezondheidsklachten door rups

De eikenprocessierups heeft 700.000 microscopisch kleine brandharen op zich. De brandharen vormen een actief verdedigingsmechanisme voor de rups. De brandharen kunnen klachten als jeuk, huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties veroorzaken.

Hoe herken je een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze vlinder legt zijn eitjes in eikenbomen, wanneer rond half april de boom blad krijgt, komen de eitjes uit. In juni zijn de rupsen volgroeid. De rupsen gaan ’s nachts vanuit de nesten in een grote groep op zoek naar voedsel – eikenbladeren – in de toppen van de bomen: de zogenaamde ‘processies’. De rupsen hebben een zwartbruine kop en een zwartgrijs lichaam met een donkergrijze rugstreep. Ze hebben lange, grijzig witte beharing. Deze haren staan op roodachtig oranje wratten. De rupsen kunnen ongeveer drie centimeter lang worden. De rupsen leven in groepen bijeen en maken grote nesten op de stam of dikkere taken.

Meer informatie

Op https://www.spaarnelanden.nl/eikenprocessierups is meer informatie te vinden over de eikenprocessierups.