Diverse noodkappen door iepziekte in Haarlem

Datum: 06 juli 2018

Een boomexpert controleert op dit moment alle 3.800 iepen in Haarlem op aanwezigheid van de iepziekte. In Haarlem is bij meerdere bomen de iepziekte aangetroffen. Hierdoor moesten al op vrijdag 29 juni vier monumentale iepen worden gekapt aan de Schotersingel. Door de aanhoudende warmte en droogte lopen de bomen meer kans op de iepziekte.

De iepziekte is inmiddels ook aangetroffen bij drie bomen aan de Verspronckweg en bij zeven bomen aan de Gedempte Oostersingelgracht. Deze bomen laat Spaarnelanden in opdracht van gemeente Haarlem kappen in de week van 9 juli. De verwachting is dat er nog meer iepen gekapt zullen moeten worden. Onderaan dit nieuwsbericht vindt u een actueel overzicht van de bomen met iepziekte.
Op de plekken waar iepen zijn gekapt, zullen in het plantseizoen 2018/2019 nieuwe iepen worden geplant. Er komt een soort terug die resistent is tegen de iepziekte.


Wat is iepziekte?

De schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, wordt overgebracht door de iepspintkevers. Van mei tot september vliegen de iepspintkevers uit. De kever zet haar eitjes af in een verzwakte of dode boom of ander iepenhout waar de bast nog omheen zit. Gezonde bomen worden dus met rust gelaten, maar kunnen worden besmet als een boom in de omgeving wordt aangetast, bijvoorbeeld doordat de wortels contact maken. Ook het transporteren van stukken hout, zoals openhaardhout, kan de ziekte verspreiden.
 
Een zieke iep is te herkennen aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden, de zogenaamde vaantjes.
 

Een zieke iep in eigen tuin

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt dan kosteloos langs om de boom te inspecteren. Wanneer er sprake is van iepziekte meldt Spaarnelanden de boom bij de gemeente Haarlem. Bewoners krijgen bericht van de gemeente binnen welke termijn zij de zieke boom dienen te verwijderen. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep door een erkend boomverzorgingsbedrijf.

Overzicht locaties bomen met iepziekte

Bijgewerkt t/m 13 juli 2018